آموزش قدم به قدم تولید بذر برنج ( ۹۴-۹۵-۹۶ )

آموزش قدم به قدم تولید بذر برنج ( ۹۴-۹۵-۹۶ )

قابل توجه کشاورزان عزیز و علاقمندان به کشاورزی

برای سوالات تخصصی و اطلاعات بیشتر لطفا  نام و نام خانوادگی ، منطقه کشت ، سوال مورد نظر را   به شماره  ۰۹۱۱۳۲۱۰۹۷۶  ارسال نمایید. اینجانب ،  با توجه به نوع سوال هزینه مشاوره را خدمت شما ارسال و بعد از پرداخت هزینه برای پاسخ گویی در خدمت خواهم بود.

با تشکر

مجید نیک نژاد

 

 

 20161009_111744

فیلم تولید محصول سالم از پروژه F.F.S  سیرجارون سرخرود( با تشکر از دکتر معقولی )

—————————————————————————

برنامه عملیاتی مزرعه بذری

برنامه عملیاتی مزرعه بذری  F.F.S

  • نام کشاورز محترم آقای کیانی
  • کارشناس زراعت مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز مجید نیک نژاد   ۰۹۱۱۳۲۱۰۹۷۶
  • بحث و تبادل نظر در خصوص هدف از بذرگیری با کشاورز محترم
  • خالص سازی ( حذف انواع طارم هاشمی- صمدی – شمسی )
  • جدا نمودن فقط  رقم گرده از طارم

 

  • توصیه کودی بر اساس آنالیز خاک  :
  • کود اوره با درصد ازت ۴۶ درصد  به میزان ۱۰۰ کیلو ( ۳۰ کیلو پایه – ۴۰ کیلو حداکثر ۱۰-۱۵ بعد از نشا کاری در مرحله شروع پنجه زنی- ۳۰ کیلو در حدود ۳۵-۴۰ روز بعد از نشا در مرحله شروع  زایشی  و بعد از زهکشی تابستانه در حد ترک خوردگی جزیی و بدون حضور آب  )

 

  • کود ترپیل با درصد فسفر خالص ۴۶ درصد ۱۵۰ کیلو در پایه

 

  • کود کلرور پتاس با درصد پتاس ۴۶ درصد ( ۴۰ کیلو پایه – ۲۰ کیلو حداکثر ۱۰-۱۵ بعد از نشا کاری در مرحله شروع پنجه زنی – ۴۰کیلو در حدود ۳۵-۴۰ روز بعد از نشا در مرحله شروع  زایشی و بعد از زهکشی تابستانه در حد ترک خوردگی جزیی و بدون حضور آب    )
  • انتخاب بذر مناسب از مزرعه اصلی با سر خوشه کشیدن درمرداد سال قبل
  • سبک  و سنگین نمودن با میزان ۶-۸ کیلو نمک( ثبت چگالی آب ) در ۲۰ لیتر آب  و بلافاصله شستشو  بذر انتخاب شده با آب شیرین در چند مرتبه
  • بعد از شستشو کامل و خیساندن به مدت ۲۴ ساعت در آب زلال و پر از اکسیژن به  دو روش می توان ضد عفونی نمود   ۱- ابتدا بذر های خیسانده شده  در آب گرم ۴۵ درجه برای  دو دقیقه و بعد ده دقیقه در آب ۵۲ درجه قرار داده می شود و در ادمه برای جوانه نمودن به مدت  ۲۴ -۴۸ ساعت  این بذور ضد عفونی شده در یک محیط گرم و مرطوب قرار داده و در مرحله خروج جوانه اولیه در خزانه بذر پاشی صورت می گیرد.  ۲- بعد مرحله سبک و سنگین نمودن به مدت ۲۴ ساعت در آب خیسانده شده و سپس ۲۴ ساعت در محلول ۴ درهزار قارچ کش ویتاواکس تیرام قرار داده شد و در ادامه در محیط گرم و مرطوب  قرار داده و در مرحله اول ظهور جوانه در خزانه بذر پاشی می شود
  • جوانه دار نمودن در حد سینه کبوتری ( خروج فقط نوک ریشه چه از پوسته شالی )
  • تهیه box cell     و تهیه بستر کشت با خاک مناسب و کشت تک دانه بذر جوانه دار در هر  تک خانه و انتقال به خزانه بعد از سبز شدن و خروج جوانه برگ در تاریکخانه
  • میزان بذر کاملا سالم و پر به میزان چهار کیلوگرم ( وزن خشک ) در خزانه به ابعاد ۶۰ متر مربع
  • مراحل نگهداری در خزانه مانند شرایط سنتی بوده و در صورت لزوم می توان از کود های کامل  ماکرو-میکرو  برای تقویت نشا در در خزانه استفاده نموده
  • آموزش نشا خوب ( رنگ- شروع پنجه دهی – تعداد برگ- سن نشا – ارتفاع نشا )
  • کشت با فاصله در حدود ۲۰*۲۰ سانتیمتر و تک خال ( یک نشا در کپه ) و انتخاب بهترین نشا
  • خشک نمودن مزرعه در ۳۰ روز بعد از نشا و بعد از ۳-۵ روز بر اساس توصیه گروه زیر بنایی مصرف کود اروه و پتاس و سپس آبیاری انجام شود
  • برداشت در مرحله رسیدگی کامل   ( حداکثر کاهش رنگ  برای تسریع  در برداشت دستی)
  • حذف بوته های غیر تیپ

 

  • موارد اندازه گیری
  • انتخاب تعدادی از نمونه مزرعه بر اساس تصادفی و کشت یک چوب در کنار آنها
  • نمودار رنگ برگ
  • شمارش تعداد پنجه
  • اندازه گیری ارتفاع
  • یاداشت شروع مرحله زایشی ( تغییر رنگ  کپه )
  • یادداشت برداری نحوه پر شدن خوشه
  • برداشت و آنالیز اجزای عملکرد ( وزن هزار دانه- نسبت دانه پر به پوک – تعداد دانه در خوشه- تعداد خوشه در مترمریع- …..)
  • ————————

۱۶/۱۱/۹۵

جلسه هماهنگی با حضور کشاورزان و مسئولین استانی و شهرستان و مرکز خدمات و کشاورزان و محققین معین

20170211_111514 20170211_112050

———————————————

  • ۱۹/۱۱/۹۵
  • جلسه اول در روستای سیرجارون
  • -آشنایی با اهمیت کشت برنج 
  • – اهمیت تولید محصول سالم و بررسی وضعیت آن در سایر کشورها
  • – تقسیم بندی وظایف گروه

power point اهمیت برنج

————————————–

۲۶/۱۱/۹۵

جلسه دوم روستای سیرجارون

 

موضوع جلسه : بررسی اصول پایه کشت برنج و بذر و پروش نشا و اصول پایه تولید بذر با حضور خانم مهندس خسروی و مهندس سعادتی و مهندس رستمی و …… و جاج آقا کیائی ( کشاورز مسئول پروژه)

پرورش نشا برای بذری ( power point

 

IMG_20170216_180109 IMG_20170216_180111 IMG_20170216_180114

—————————————–

جلسه سوم  ۳/۱۲/۹۵

  • پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار
  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۳/۱۲/۹۵
  • خانم مهندس خسروی و مهندس سعادتی و مهندس رستمی از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • آموزش تفاوت شالی بذری و شالی به منظور تولید برنج
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در زمینه نحوه شناسایی بذر خوب ( وزن هزار دانه بالا- عاری بودن از آفات و بیماریها – عاری بودن از کاه و کلش- عاری بودن از ارقام غیر هم تیپ) و نحوه سبک و سنگین نمودن بذر شالی ( ۵ کیلو نمک در ۲۰ لیتر آب) – نحوه تیمار یذر با آب داغ آب ۴۵ درجه دو دقیقه و بلافاصله آب ۵۲ درجه ده دقیقه – تیمار با بذرمال غلات – ……) بحث و گفتگو شد
  • تبادل نظر در خصوص میزان سطح زیر کشت و نحوه ایزوله نمودن کرت بذری در خزانه و مزرعه اصلی
  • از مشکلات مهم در منطقه و شاید در سطح بیشتر مزارع برنج ، عدم دقت لازم به بذر و نقش آن در افزایش عمکلرد می باشد. در این پروژه سعی خواهد شد تا اصول تولید بذر به کشاورز پیشرو آموزش داده شود

photo_2017-02-21_21-39-48 photo_2017-02-21_21-39-56 photo_2017-02-21_21-40-01 photo_2017-02-21_21-40-07 photo_2017-02-21_21-40-11 photo_2017-02-21_21-40-16 photo_2017-02-21_21-40-21 photo_2017-02-21_21-40-25

20170923_112739 20170923_112758 20170923_112810 20170923_112928 20170923_112938

 

مخلوط بودن بذور طارم با ارقام غیر هم تیپ

20171002_151434

 

جلسه چهارم ۱۷/۱۲/۹۵

  • پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار
  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۱۷/۱۲/۹۵
  • خانم مهندس خسروی و مهندس سعادتی از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • آموزش خزانه برنج
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در زمینه تراکم بذر در واحد سطح خزانه –طول و عرض خزانه – تاثیر پوشش پلاستیکی نو و کهنه در درجه حرارت داخل خزانه – نحوه پوشش و ایزوله شدن خزانه در برابر باد – جهت احداث خزانه- نحوه احداث زهکشی در داخل و بیرون خزانه – نحوه آبیاری- و از نکات مهم در این جلسه نصب دستگاه کنترل هشدار دهنده حرارت داخل خزانه بود. این دستگاه با استفاده از نور خورشید ، انرژی مورد نیاز خودش را تامین نموده و علاوه بر این یک باطری ذخیره انرژی نیز داشته که در صورت ابری بودن قادر به تامین انرژی مورد نیاز دستگاه هست. این دستگاه با پیغام و تماس تلفنی به موبایل و منزل مسئول خزانه ، کاهش و یا افزایش حرارت محیط داخل خزانه را اعلام می کند. قابل توجه از مشکلات مهم مدیریت خزانه کنترل درجه حرارت محیط بوده که حداقل ۱۰ و حداکثر ۳۰ درجه قابل قبول می باشد.
  • تبادل نظر با کشاورزان در خصوص کارایی دستگاه هشدار دهنده حرارتی
  • از مشکلات مهم در منطقه بذرپاشی زود هنگام در خزانه که سبب پوسیدگی بذر در بعضی از سالها و از سوی دیگر به دلیل چند شغله بودن کشاورزان منطقه ، عدم مدیریت صحیح حرارت خزانه در شرایط دمای بالا بوده که با نصب دستگاه هشدار دهنده حرارتی می توان این خسارت را به حداقل رساند.

20170307_115711 20170307_115720 IMG_20170307_183941 IMG_20170307_183944 IMG_20170308_160556

 

IMG_20170308_160559 IMG_20170308_160602 IMG_20170308_160604 IMG_20170308_160607

20170226_133301 20170226_133307 20170226_133313 20170226_133324 20170226_133332 20170226_133341 IMG_20170308_204544 IMG_20170308_204547 IMG_20170308_204549 IMG_20170308_204552 IMG_20170308_204554 IMG_20170308_204557

جلسه پنجم

  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۱۷/۱۲/۹۵
  • خانم مهندس خسروی و مهندس سعادتی از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • عنوان کلاس اصول به زراعی برنج
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در خصوص سن برگی نشا و شاخص رشد نشا برنج- تاثیر تنش حرارتی بر نشا برنج در خزانه- عوامل پیشگری از تنش ( حرارت- تاریخ بذرپاشی- بذر مال- کمپوست – آب….) – رابطه بیماری لکه قهوای و تنش حرارتی و تغذیه و نحوه پیشگری و درمان-  نحوه مقاوم سازی نشا در برابر تنش محیطی ( استفاده از کود آلی – بذرمال….) توضیحاتی مبسوط داده شد.
  • تبادل نظر با کشاورزان در خصوص کارایی دستگاه هشدار دهنده حرارتی و تاثیر آن در کاهش اثرات نامطلوب تنش حرارتی محیط

از مشکلات مهم در پرور نشا برنج ، توجه کم کشاورزان سخت کوش منطقه به پیش بینی ماهانه و روزانه هواشناسی منطقه ای و کشوری بوده که در صورت دقت بیشتر در این خصوص تا حدودی قابل قبول امکان کاهش تنش محیطی را شاهد خواهیم بود.

IMG_20170409_214454 IMG_20170409_214552 IMG_20170409_214454

—————

جلسه ششم

  • در این جلسه در خصوص سن برگی نشا و شاخص رشد نشا برنج- تاثیر تنش حرارتی بر نشا برنج در خزانه- عوامل پیشگری از تنش ( حرارت- تاریخ بذرپاشی- بذر مال- کمپوست – آب….) – رابطه بیماری لکه قهوای و تنش حرارتی و تغذیه و نحوه پیشگری و درمان-  نحوه مقاوم سازی نشا در برابر تنش محیطی ( استفاده از کود آلی – بذرمال….) توضیحاتی مبسوط داده شد.
  • تبادل نظر با کشاورزان در خصوص کارایی دستگاه هشدار دهنده حرارتی و تاثیر آن در کاهش اثرات نامطلوب تنش حرارتی محیط
  • از مشکلات مهم در منطقه بذر پاشی زودهنگام بوده که با توجه به عدم به کارگیری سیستم حرارتی و از سوی دیگر به دلیل کاهش شدید نور در شرایط ابری ، سبب کاهش رشد و نمو ریشه و در نهایت تاخیر در نشاکاری شده که منتج به تاخیر در پاگیری و پنجه زنی که خود از عوامل مهم کاهش عملکرد خواهد شد  
  • photo_2017-04-30_10-43-40 photo_2017-04-30_10-43-35 photo_2017-04-30_10-43-28
  • ————————-
  • جلسه هفتم
  • پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار
  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۹/۲/۹۶
  • خانم مهندس خسروی و مهندس رستمی از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • عنوان کلاس اصول به زراعی برنج ( انتقال نشا از خزانه به مزرعه اصلی )
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در خصوص نحوه حذف نشا غیر هم تیپ از خزانه به مزرعه اصلی – نحوه کشت تک خال و تعداد نشا مناسب در مترمربع برای مزرعه بذری –  عمق کشت و توصیه کودی و نحوه تقسیط کودی ازته و پتاسه  – سن برگی نشا و شاخص رشد نشا برنج- بررسی گیاهچه مقاوم  بحث و بررسی شد
  • تبادل نظر با کشاورزان در خصوص تاثیر تراکم بذر پاشی در مترمربع ، کود بذر مال ، نحوه صحیح هوادهی

photo_2017-04-30_10-43-28 photo_2017-04-30_10-43-35 photo_2017-04-30_10-43-40

———————

جلسه هشتم

پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار

  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۲۶/۲/۹۶
  • خانم مهندس خسروی و خانم مهندس نگهدار آقای مهندس سعادتی   از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • عنوان کلاس اولین مرحله حذف بوته های غیر هم تیپ و بررسی فاز رویشی مرحله داشت مزرعه
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در خصوص نحوه  شناسایی ارقام هم تیپ ( رنگ- ارتفاع ) و نحوه اندازه ارتفاع گیاه ( بلندترین برگ ) و نحوه شماره پنجه و  عوامل موثر در پنجه ( تغذیه- ارتفاع سطح آب- سن نشا ) و همچنین عوامل موثر در نحوه افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماریها ( توصیه کودی بر اساس رنگ برگ-  تعداد کپه مناسب در مترمربع- استفاده از عوامل بیولوژیک ) توضیحات مبسوطی داده شد.
  • یکی از مشکلات مهم در زمان نشاکاری سنتی ، عدم مهارت بعضی از نشاکاری در کاشت عمق مناسب نشا در مزرعه اصلی می باشد. که در بعضی از موارد شاهد کشت عمیق نشا و در نتیجه ریشه زنی مجدد و در نهایت کاهش پنجه زنی می شود. به در همین راستا به کشاورزان در خصوص عمق مناسب و نحوه بررسی و مشکلات کشت عمیق توضیحاتی مبسوط داده شد

IMG_20170516_213717 IMG_20170516_213725 IMG_20170516_213728 IMG_20170516_213731 IMG_20170516_213733 IMG_20170519_223630 IMG_20170519_223633 IMG_20170519_223635 IMG_20170519_223638 IMG_20170519_223646 IMG_20170519_223648

——————-

جلسه نهم

  • پروژه مدرسه در مزرعه ( F.S )
  • آقای مهندس زنگی- آقای مهندس ایزدی- دکتر حیدری- از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • بررسی آفت کرم ساقه خوار و روشهای کنترل ( بیولوژیک – شیمیایی)
  • کشاورزان روستای ملاکلا و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در منطقه روستای ملاکلا به دلیل حضور قو آواز خوان در فصل زمستان ، سبب کاهش قابل توجه کرم ساقه خوار در منطقه شده و از سوی دیگر حضور پرنده چلچله در مزرعه مورد نظر در فصل زراعی میزان پروانه کاهش شدید دارد. در وهله اول به کشاورز عزیز ( آقای رجبی ) توصیه شد با نصب آشیانه استراحت سبب حضور بیشتر پرندگان شکارگر در مزرعه شوند. با توجه به نرم پایین کرم ساقه خوار به کشاورزان توصیه شد تا با روشهای کنترل بیولوژیک از آن جمله حشره کش T با دوز ۲ لیتر در هکتار و در غروب  عملیات سم پاشی صورت گیرد.
  • تبادل نظر با کشاورزان در خصوص عوامل موثر در روشهای به زراعی در کنترل بیولوژیک از آن جمله حذف علفهای هرز در فصل زمستان و شخم و شیار زمستانه به منظور از بین بردن لارو کرم ساقه خوار در فصل زمستان می باشد.
  • IMG_20170607_210930 IMG_20170607_210932 IMG_20170607_210935 IMG_20170607_210938 IMG_20170607_210940 IMG_20170607_210942 IMG_20170607_210945
  • ——————————

جلسه دهم

  • پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار
  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۲۳/۳/۹۶
  • خانم مهندس خسروی و خانم مهندس نگهدار آقای مهندس سعادتی   از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • عنوان کلاس کنترل بیماری  
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در خصوص نحوه شناسایی بیماری بلاست و عوامل موثر در شیوع و پیشگری آن بحث و تبادل نظر شد. از عوامل تشدید کننده آن مصرف بیش از حد کود ازته – هوای بارندگی – فاصله کشت- جهت کشت- تاریخ کاشت- آب سرد- عدم بالانس کودی-…..
  • یکی از مشکلات مهم در منطقه توصیه سم پاشی بر علیه کنترل بیماری بدون توجه به میزان نرم و مرحله بیماری می باشد که شاهد سمپاشی بی مورد در بعضی از مزارع شاهد هستیم
  • IMG_20170607_210945 IMG_20170618_205244 IMG_20170618_205247 IMG_20170618_205253 IMG_20170618_205257 IMG_20170618_205302 IMG_20170618_205306 IMG_20170618_205310 IMG_20170618_205315 IMG_20170618_205319 IMG_20170618_205324 IMG_20170618_205329 IMG_20170618_205334
  • ——————-
  • پروژه تولید بذر بومی در سطح شالیزار
  • کلاس آموزشی در محمود آباد- سرخرود- دهستان دابو شمالی- روستای سیرجارون در تاریخ ۳۰/۳/۹۶
  • خانم مهندس خسروی و مهندس سعادتی   از مرکز خدمات سرخرود
  • مدیریت کشاورزی محمودآباد
  • عنوان کلاس حذف بوته غیر هم تیپ در مرحله زایشی – تاثیر تغذیه و شرایط محیطی در مرحله زایشی خوشه برنج  
  • کشاورزان سیرجارون و کارشناسان مرکز خدمات سرخرود
  • در این جلسه در خصوص نحوه شناسایی و حذف خوشه های غیر هم تیپ به خصوص ارقام اختلاط شده ژاپونیکا ( گرده ) با رقم طارم هاشمی توضیح داده شد و همچنین در خصوص لزوم با لانس کودی و عوامل پیشگری کننده در ورس و عوامل تاثیر گذار بر روی افزایش عمکلرد در مرحله قبل و بعد از ظهور خوشه توضیحات مبسوطی داده شد.
  • یکی از مشکلات مهم در منطقه مخلوط بودن واریته های مختلف طارم که سبب کاهش بازار پسندی برنج استحصالی می شود به همین دلیل به کشاورزان در خصوص اهمیت خالص سازی تبادل نظر صورت گرفت
  • IMG_20170620_142456 IMG_20170620_142502 IMG_20170620_142515 IMG_20170620_142520 IMG_20170620_142522
  • IMG_20170620_142524

————————–

پاورپونت ۱

پاورپونت ۲