کنترل شپشک برنج

کنترل شپشک برنج

 

مجید نیک نژاد ( کارشناس ارشد فناوری تولید برنج ارگانیک ،تولیدکننده و مشاور خرید و فروش محصولات و ادوات کشاورزی با ۲۳ سابقه کار حرفه ای )

تلفکس : ۰۱۱۴۴۲۵۹۳۵۳

ایمیل  :   info@majidorganic.ir 

—————————————-

دوست گرامی

با سپاس و تشکر از بازدید سایت

سایت مجید ارگانیک با هدف ارتقاء سلامت شما دوست گرامی شروع و به فعالیت کرده و به تدریج با توجه به تقاضای دوستان سعی در توسعه بخشهای مرتبط به کشاورزی نمود از شما دوست گرامی دعوت می گردد برای بازید به بخش فروشگاه سایت مراجعه فرمایید

محصولات تولیدی شرکت تولید – توزیعی مجید ارگانیک عبارتند از

  • برنج ارگانیک ( دوره گذار )
  • برنج تولید محصول سالم ( گواهی سازمان استاندارد)
  • برنج تولید محصول سالم ( GAP )
  • برنج قهو ه ای
  • سبوس برنج ( تولید محصول سالم )
  • برنج فوجی موری ( گرده )
  • بذور محصولات کشاورزی ( طارم هاشمی – فوجی موری- بذر سبزیجات تربچه، اسفناج،……)
  • تولید کننده محصولات آسیا جنوب شرقی ( سیب زمینی شیرین – تارو – برنج کوشیکاری- ناگایمو- -کوبو- کارولا- …….)

فروش ادوات کشاورزی :

  • نمایندگی و مشاور  دو شرکت مهم وارد کننده دستگاه  سورتینگ برنج- حبوبات- کشمش- پسته……
  • نمایندگی و مشاور شرکت وارد کننده کارخانه شالیکوبی مدرن
  • نمایندگی و مشاور شرکت سازنده  بستر خوابیده  شالی ،ساخت کشور ایرانی با تکنولوژی ۱۰۰% بومی
  • نمایندگی و مشاور سازنده خشک کن ایستاده مخصوص برنج و قابل گسترش برای سایر محصولات کشاورزی
  • نمایندگی و مشاور سازنده شالیکوبی ساخت کشور ایرانی با تکنولوژی ۱۰۰% بومی

لینک فروشگاه

برای ادامه مطلب  به بخش فروشگاه مراجعه نمایید

با تشکر

————————————————————————-

فایل کاملا کاربردی و روش ارگانیک برای کنترل شپشک ، بدون هیچ گونه عوارض و قابل انجام در هر منطقه و هر کشور (نویسنده مجید نیک نژاد کارشناس ارشد فناوری تولید برنج ارگانیک ، تولید کننده و مشاور خرید و فروش محصولات و ادوات کشاورزی شماره تماس ۰۹۱۱۳۲۱۰۹۷۶ تلفکس ۰۱۱۴۴۲۵۹۳۵۳  آدرس دفتر آمل خیابان امام خمینی ( هراز) آفتاب ۱۵ ساخنمان صدرنژاد طبقه اول واحد ۱۰۳   )

از نکات مهم

  • در نزدیکی برنج جدید ، برنج قدیمی و یا آفت زده نباشد
  • خنک و خشک بوده محیط
  • عدم باز و بسته نمودن منعدد ، ظرف برنج ، بدین منظور بهتر است که حداقل مصرف دو هفته از ظرف اصلی برنج جداگانه نگهداری شود
  • برای انبار نمودن برنج ابتدا یک بشکه پلاستیکی به هر ابعاد که مورد نظر است ۱۰-۲۰-۵۰-۱۰۰-۱۲۰ لیتری تهیه شود و در داخل آن  پلاستیک قرار داده شودو نکته مهم بدون هیچ گونه سوراخ   در پلاستیک نباشد و ترجیحا جنس آن کلفت باشد و  یک سمت که در داخل بشکه قرار می گیرد کاملا بسته باشد که با چسب نواری و نخ امکان پذیر می باشد. در ادامه در بشکه پلاستیکی تا یک سوم برنج ریخنه شود و سپس نمک دریا و یا سنگ نمک پودر شده به صورت یک لایه نازک روی برنج ریخته شود و یا هم زده شود و سپس تا دو – سوم برنج ریخته شود و مجدد نمک ریخته شود و مخلوط شود و در نهایت برنج  در سطل پر شود و دوباره نمک مخلوط شود  در مرحله آر یک پلاستیک روی برنج قرار داده و روی آن پارچه نخی قرار داده می شود و مخلوط ( برگ گردو- برگ سیر- غده سیر- پونه- نعنا  ) را کوبیده شود و در روی پارچه نخی قرار داده شود  . بوی حاصل از آن یک کنترل کننده خوبی برای شپشک برنج خواهد بود .در مرحله آخر انتهای پلاستیک را کاملا محکم شود و در نهایت درپوش بشکه قرار داده شود.
  • انتخاب هر کدام و همه مخلوط بسته به شرایط محیط و امکانات بوده که شاید در منطقه شما دوست گرامی بتوان از ترکیبات دیگری استفاده کرد.
  • برای مصرف در آشپرخانه باید در حدود یک هفته قبل برنج را از سطل اصلی خارج نموده تا یک مقدار بوی مخلوط کم شود. ( الیته برای من با این بو هیچ مشکلی نداشته بلکه به نظرم بسیار خوشبو هست)

————————————

مقاله آفات انباری ( برای دانلود بر روی آن کلیک نمایید )

آفات انباری

حشره برنج ( با تشکر از مهندس امینی و دکتر حاتمی )

———————————————-

نویسنده مقاله  شپشک برنج و انبار داری برنج : مهندس عبدالله باقری نشانی 

کارشناس توسعه پایدار روستایی @ کارشناس تکنولوژی پس از برداشت برنج

انبارداری برنج  ۱

انبارداری برنج ۲

انبارداری برنج۳

انبارداری برنج ۴

insect and pest

————————–

آفات انباری     

—————————————–

photo_2017-10-30_23-20-32

شپشه برنج ( Sitophilus oryzae )

شپشه برنجشپشه برنج با نام سر خرطومی برنج هم شناخته می شود . شپشه یا سرخرطومی برنج بیشتر در اقلیم ها گرم رواج دارند و جز رده های آفات انباری قرار می گیرند .که حتی به خانه های شما هم راه می یابند در میان آفات انباری سر خرطومی ها به دلیل کوچکی و سیکل زندگی سریعی که دارند بر شدت خسارت می افزایند بنابراین بیشتر از سایر آفات انباری مورد توجه قرار می گیرند .
شپشه برنج فعالیت های خسارت زای خود را از دوره ی لاروی شروع می کند . در این دوران حشره فاقد دست و پا بوده و درون دانه قرار دارد . ولی مشکل از جایی آغاز می شود که این دانه های آلوده با دانه های سالم فرقی ندارند و تشخیص آن ها بسیار مشکل است پس از گذشت زمانی حدود یک ماه و تبدیل شدن به حشره ی بالغ حشره دانه را شکافته و از آن بیرون می آید با خارج شدن از دانه پوکه های آن برجا می گذارند
شپشه ها از لحاظ خطر آفرینی برای انسان و حیوانات مشکل ساز نیستند و تنها کاری که خوب از پس آن بر می آیند آلوده کردن بذرهای سالم است. حشرات بالغ این آفت همانند لارو ها به دانه آسیب زده و از آن تغذیه می کنند.شپشه برنج

مشخصات ظاهری:
حشره ی بالغ شپشه برنج رنگ قهوه ای متمایل به قرمز بوده و روی پوشش بالهای آن ۴خال زرد یا قرمز وجود دارد این حشره از رده ی سخت بالپوشان و با طولی حدودا۸/۱اینچ هستند . حشرات به دلیل داشتن اندامی خرطومی مانند به طول ۱میلی متر در جلوی سرخود به سر خرطومی معروف هستند . آنها با داشتن آرواره های قوی قادر به خارج کردن مغز از دانه ی بذر ها هستند و با انجام دادن این کار فضایی مناسب برای تخم گذاری خود آماده می کنند .شپشه برنج
چرخه ی زندگی :
شپشه برنج پس از خارج شدن از تخم وارد مرحله ی لاروی شده این مرحله را روی بذر سپری می کند دوران لاروی به چهار مرحله تقسیم می شود که کل این مدت به ۳۴-۱۸ روز می رسد .حشره پس از گذراندن مرحله از زندگی خود در همان محل به شفیره تبدیل می شود و حدود شش روز را به این شکل سپری می کند حشره ی کامل که از شفیره خارج می شود بلافاصله دانه را ترک نکرده و به منظور ایجاد سازگاری بیشتر چند روزی در آن باقی می ماند
حشرات بالغ با خارج کردن مغز دانه محل مناسبی برای تخم گذاری بوجود می آورند که به حشره ی ماده این امکان را می دهد تا تخم های منفرد خود را درون لانه جاسازی کند شپشه ی ماده پس از تخم ریزی روی تخم ها را با ترشحات تخم ریز می پوشاند .این حشره در هر دوره ی زندگی خود می تواند ۳۰۰-۶۰۰ تخم بگذارد ولی قسمت تاسف برانگیز ماجرا این این است که شپشه ی برنج دارای چهار نسل در سال است . عمر این حشره معمولا هشت ماه در بعضی اوقات تا دو سال می رسد .شپشه برنج
برخی از ویژگی های آفت :
شپشه برنج به سمت بوی دانه جذب می شود و به طرف آن حرکت می کند همچنین نور برای حشره جذاب است دلیل اصلی اینکه شپشه ها بیشتر از سایر آفات انباری خسارت وارد می کنند تغذیه حشرات بالغ همانند لارو ها از بذر ها می باشد.
رطوبت ۷۵٪تا ۹۰٪ می تواند برای شپشه ی برنج ایده آل باشد از دیگر ویژگی های این حشره می توان به عکس العمل آن در برابر خطر اشاره کرد به طوری که با احساس خطر پاهای خود را در شکم جمع کرده و با بی حرکتی خود را به مردن می زند و پس از رفع آن دوباره به فعالیت خود ادامه می دهد.شپشه برنج
روش های پیشگیری :

وقت خرید برنج و انتخاب محصولی عاری از وجود حشره
به کار بردن تکه های چسبناک اطراف محل نگهداری غلات یا برنج
بسته بندی مناسب و اطمینان از نبود راه نفوذ
از بین بردن حشرات ریز و شپشهایی که روی طاقچه ها و قفسه ها زندگی می کنند
روش های کنترل :

استفاده از تله های نوری
استفاده از تله های هورمونی (فرمونی ) : ایکس لیور
استفاده از سموم دفورث ( در سطوح کمتر ) دیفینس (در سطوح بزرگتر پیرمترین)
استفاده از سموم تنها برای گیاهی است که محصول را تولید میکند و برای غلات در خانه استفاده نمیشود

————————————————————————–

یکی از آسان ترین روش قرار دارد برنج جدید دز سطل پلاستیکی سفید رنگ  بوده  ، که برای افزایش محافظت برنج از شرایط محیطی بیرون بهتر است که قبل از ریختن برنج سطل ، داخل آن یک پلاستیک  ضخیم  قرار دهیم .انشالله عکسهای بعد قرار داده می شود)

large_irri-super-bag-p1010033

20160921_09092220160921_090821

بسته بندی برنجFAO

از نکات مهم

۱- در نزدیکی برنج جدید ، برنج قدیمی  و یا آفت زده نباشد

۲- خنک و خشک بوده محیط

۳- عدم باز و بسته نمودن منعدد ، ظرف برنج ، بدین منظور بهتر است که حداقل مصرف دو هفته  از ظرف اصلی برنج جداگانه نگهداری شود

۴- قرار دادن برگ گردو-  سیر خام –  و یا مخلوط نمودن برنج با نمک از روشهای سنتی هست

نحوه قرار دادن پلاستیک در کیسه برنج

از روشهای قدیمی برای کنترل شپشک برنج

۱- استفاه  از  برگ سیر و یا غده کوبیده شده سیر به همراه برگ گردو  تازه در فصل یهار ، بر روی سطل برنج و محکم نمودن درپوش سطل برنج

چند مطلب از وبلاگ دوستان

کنترل شپشک برنج

روشهای نگهداری برنج

نگهداری برنج از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و کیسه برنج باید در محل خنک و خشک قرار گیرد، زیرا بهترین شرایط برای رشد و تکثیر تخم آفت های برنج گرما و رطوبت است. حشره کامل مربوط به آفت برنج (شپشک)، حشره سرخرطومی کوچکی به رنگ قهوه ای است. رنگ عمومی بال پوش ها قهوه ای تیره و روی هر بال پوش دو لکه بزرگ به رنگ قهوه ای روشن دیده می شود. خرطوم نرها نسبت به ماده ها ضخیم تر و کوتاه تر است. خسارت عمده حشره در درجه اول مربوط به لارو است. طول عمر حشره کامل به طور متوسط ۴ تا ۵ ماه است و تعداد تخم های گذاشته شده ۴۰۰ تا ۵۷۶ عدد می باشد. بهترین راه برای پیشگیری از حشره زدن برنج و حبوبات و تکثیر تخم آفت ها درون آنها، نگهداری آنها در دمای مناسب است. مکان های خشک و خنک، بهترین محل برای نگهداری و انبار کردن برنج هستند. روش های مختلف دیگری نیز در این زمینه وجود دارد، از جمله اینکه می توان برای جلوگیری از ورود حشرات به داخل کیسه برنج از حبه های سیر و نمک استفاده کرد که تا حد زیادی نیز در کاهش آفات برنج موثر است.

البته از قرصی به نام قرص برنج نیز در کیسه های حاوی این محصول استفاده می شود که یک عدد آن قادر است هزاران شته را از بین ببرد، قرص برنج، قرصی با وزن حدود ۳ گرم با بوی سیر یا ماهی گندیده است که دارای جذب خوراکی و استنشاقی بالایی می باشد. این قرص ترکیب خطرناکی از فسفیدها (فسفید روی، کلسیم و بطور شایع تر فسفید آلومینیوم) است و جهت جلوگیری از آفت زدگی برنج انبار شده، مصرف می شود. قرص برنج همچنین جهت دفع آفات سایر غلات انبار شده و جلوگیری از کپک زدگی خوراک دام، تنباکو و غیره نیز استفاده می شود.

در خانه می توان این قرصها را که به قرصهای سیر نیز معروفند، برای جلوگیری از مخلوط شدن با برنج، داخل یک قوطی کبریت قرار داد و پس از ایجاد چند سوراخ ریز روی قوطی کبریت، آن را داخل گونی برنج ها انداخت. این قرصهای سمی به هیچ وجه نباید خرد یا لابه لای برنج شوند، زیرا با خوردن اتفاقی آنها، مشکلاتی ایجاد می شود.

یکی از ساده ترین و در عین حال موثرترین راههای رهایی از شر شپشک برنج، قرار دادن گونیهای آن روی قفسه های مشبکی است که حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر از زمین فاصله دارد، بهتر است از چسباندن گونیهای برنج به دیوار هم خودداری کنید تا جریان هوا به خوبی بین گونی یا کیسه های برنج برقرار شود. حداقل فاصله گونیهای برنج با دیوار باید ۵ سانتیمتر باشد تا گردش هوا به آسانی انجام شود. یک راه ساده و سنتی دیگر جهت خارج کردن شپشک ها، هوادهی و گرمای شدید آفتاب بعدازظهر می باشد که می تواند حشره های برنج را فراری دهد، البته برای پیشگیری از خرد شدن برنج، آن را مدت زمان زیادی زیر نور مستقیم آفتاب قرار ندهید. روش دیگر، پاشیدن نمک لابه لای برنج است که هرچند تأثیر زیادی در از بین بردن حشرات ندارد، اما می تواند تا حدی باعث پیشگیری از تکثیر آنها شود.

حتما شما هم تا به حال آفت های غلات و حبوبات را دیده اید و برای از بین بردن آنها راه های زیادی را هم امتحان کرده اید؛ راه هایی مانند استفاده از قرص های شیمیایی یا قرار دادن سیر و نمک لابه لای برنج و حبوبات. هر کدام از غلات، آفت های خاص خودشان را دارند. گاهی تخم های بسیار ریز این آفت ها در لابه لای غلات، از مرحله کاشت و داشت تا برداشت و انبار کردن داخل سیلوها نفوذ می کنند. این تخم های ریز موجود در برنج، حبوبات یا حتی گندم منتظر شرایطی برای رشد و تکثیر می شوند. بهترین شرایط برای رشد و تکثیر تخم آفت های غلات گرما و رطوبت است، مثلا اگر تخم آفتی داخل گونی برنج باشد و برنج را در محلی گرم و نسبتا مرطوب نگهداری کنید به احتمال زیاد پس از مدتی با باز کردن گونی، با حشرات ریزی مواجه خواهید شد. بهترین راه برای پیشگیری از حشره زدن برنج و حبوبات و تکثیر تخم آفت ها درون آنها، نگهداری آنها در دمای مناسب است. مکان های خشک و خنک، بهترین محل برای نگهداری و انبار کردن غلات هستند.

چه کار کنیم برنج شپشک نزند؟
یکی از ساده ترین راه های رهایی از شر شپشک برنج ، قراردادن گونی های آن روی بارچین است، یعنی پس از اطمینان از خشک و خنک بودن محل نگهداری برنج در انباری منزل یا هر جای دیگری، یک وسیله چهارپایه قفسه بندی شده که حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر از زمین فاصله دارد، برای قرار دادن گونی های برنج انتخاب کنید. بهتر است قفسه های این چهارپایه مشبک باشند تا هوادهی لازم در لابه لای گونی های برنج انجام شود. به علاوه بهتر است از چسباندن گونی های برنج به دیوار هم خودداری کنید تا جریان هوا به خوبی بین گونی یا کیسه های برنج برقرار شود. حداقل فاصله گونی های برنج با دیوار باید ۵ سانتی متر باشد تا گردش هوا به آسانی انجام شود. معمولا انبارداران برنج و غلات هم از چنین روشی برای پیشگیری از شپشک زدن محصولات خود استفاده می کنند. اگر محصولی که خریده اید، حشره داشت، به احتمال زیاد پیش از فروش در انبارهای گرم و مرطوب و با شرایط نامناسب نگهداری شده است یعنی تعداد گونی های برنج موجود در انبار، بیش از ظرفیت آن بوده و تهویه مناسبی هم در آن مکان صورت نمی گرفته است و در نهایت چیدمان برنج های داخل انبار به ایجاد گرما و رشد آفت ها در محصول کمک کرده اند. ضمن اینکه در این دانه های برنج یا سایر غلات، هنوز فرآیند متابولیکی در حال جریان است یعنی حتی قرار دادن حجم زیادی از برنج داخل یک گونی و گذاشتن گونی ها روی هم باعث ایجاد گرما می شود و همین گرما می تواند باعث تبدیل تخم آفت به حشره نیمه بالغ و سپس بالغ شود. به همین دلیل گاهی با وجودی که گونی های برنج را در انبار خنک قرار می دهیم، پس از باز کردن در گونی، با حجم زیاد شپشک های برنج مواجه می شویم.

اگر برنج شپشک زد، چه کنیم؟
اگر به هر دلیلی برنج شپشک زد، می توانید با راه های مختلفی این حشره های ریز را از بین ببرید. البته انتخاب روش، به میزان محصولی که در اختیار دارید، بستگی دارد. یک راه ساده و سنتی این است که پارچه بزرگ و تمیزی را زیر نور آفتاب و در محلی دور از گرد و خاک پهن کنید و برنج حشره زده را روی آن بریزید. هوادهی و گرمای شدید آفتاب بین ساعت ۱۲تا ۳ بعدازظهر، می تواند حشره های برنج را فراری دهد. البته برای پیشگیری از خردشدن برنج، آن را مدت زمان زیادی زیر نور مستقیم آفتاب قرار ندهید. روش دیگر، پاشیدن نمک لابه لای برنج است که هرچند تاثیر زیادی در از بین بردن حشرات ندارد اما می تواند تا حدی باعث پیشگیری از تکثیر آنها شود. راه دیگری که بسیاری از افراد برای پیشگیری از شپشک زدن یا حتی از بین بردن حشره های برنج استفاده می کنند، قرص های سیر موجود در بازار است. این قرص ها معمولا ترکیب های فسفردار هستند و از آنجا که ترکیب های فسفردار بوی سیر می دهند، در بازار به قرص سیر معروف شده اند ولی در واقع سیری در تهیه آن به کار نرفته است. البته قرص خود گیاه سیر هم در بازار موجود است اما بیشتر قرص سیرهایی که در داروخانه یا عطاری ها به فروش می رسند، قرص «فستوکسین» هستند که ترکیب های فسفردار دارند و بوی سیر می دهند.

—————————————————

 
 

” کنترل شپشه برنج ” ؛ ” Rice weevil control “

شپشک برنج

مقدمه :

— “شپشه برنج” یا “سرخرطومی برنج” (Rice weevil) از جمله آفات انباری با پراکنش جهانی است که نامش را به جهت ترجیحی که در تغذیه از بذور برنج بعمل می آورد، کسب نموده است. این حشره که مبدأ در اقالیم گرم دارد، در مناطقی از ایالات متحده آمریکا نظیر کارولینای شمالی فقط به دانه های انباری آسیب می رساند ولی در مناطق جنوبی تر و گرم تر باعث خسارات انباری و مزرعه ای بصورت توأمان می گردد (۵). شپشه برنج از جمله آفات جهان شمول(cosmopolitan) است که در انبارهای غلات و تولیدات حاصل از آنها فعال می باشد ولیکن از نظر پزشکی هیچگونه ضرری برای سلامتی انسان ها و حیوانات ندارد (۱).

“شپشه غلات” (granary weevil) جزو آفات انباری مشابهی است که از قرن ها پیش بعنوان آفت انباری با گسترش جهانی شناخته می شود امّا برخلاف “شپشه برنج” بیشترین فعالیت خود را در اقالیم خنک بروز می دهد بطوریکه حداکثر پراکنش و خسارات را در بخش های شمالی تر ایالات متحده آمریکا ایجاد می کند (۵).

اهمیت آفات انباری :

— بسیاری از آفات انبارها و قفسه های مواد غذایی (pantry pest) قادر به سرایت در اماکن مسکونی و تجاری هستند. بعنوان مثال : بید آرد (meal moth) ، سرخرطومی غلات و سرخرطومی آرد بسیار شیوع دارند و از حشرات ناخواسته ای هستند که در انبارهای مواد غذایی بوفور یافت می گردند. در این میان، سرخرطومی ها جزو آفات بسیار کوچک هستند و به آسانی هلاک می گردند لذا سیکل زندگی خویش را سریعاً به پایان می رسانند. ماده های بالغ غالباً بسرعت آغاز به تخمگذاری می کنند و بر شدت معضلات و خسارات می افزایند بنابراین خواهان توجّه بیشتری به موضوع هستند (۲).

 — شپشه برنج از جدی ترین آفات دانه های انباری در سراسر جهان می باشد که بشکل لاروهای کوچک فاقد پا (grub-like)، خمیده و سفید رنگ در داخل مغز دانه های انباری حضور می یابد. دانه های آلوده بهیچوجه قابل تشخیص نیستند مگر اینکه حشرات بالغ پس از یک ماه و تبدیل شدن به حشره کامل با جویدن پوسته دانه و ایجاد سوراخ خارج گردند و دانه های پوک و ضایع شده ای را برجا بگذارند. این آفت دانۀ غلات از کشور هندوستان منشأ گرفته و از طریق تبادلات تجارتی به تمام دنیا گسترش یافته است. جایگاه این آفت در برخی مناطق معتدل جهان از جمله ایالت های تنسی و کارولینای شمالی توسط شپشه غلات اشغال می گردد. لارو و حشره کامل شپشه برنج جملگی از دانه های انباری غلات تغذیه می کنند و موجب خسارات جبران ناپذیر می گردند (۴،۳).

— حضور شپشه های برنج و غلات در داخل خانه ها و انبارها معمولاً نشاندهنده وجود دانه ها و بذور آلوده اند. شپشه های مزبور برای انسان ، البسه، اثاثیه و حیوانات خانگی بی ضرر می باشند. آنها قادر به گاز گرفتن و یا نیش زدن نیستند و باعث انتقال بیماری ها نمی گردند. شپشه های برنج و غلات هیچگاه از اثاثیه منزل تغذیه نمی نمایند بلکه فقط باعث سرایت و تخریب بذوری می شوند که بخوبی خشک و انبار نگردیده اند (۳).

 مشخصات شپشه برنج :

— حشره بالغ “شپشه برنج” (rice weevil) با نام علمی “Sitophilus oryzae” دارای حدود ۱/۸ اینچ طول ، به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز تا سیاه همراه با ۴ خال زرد یا قرمز بر روی “پوشش بال ها” یا “قابِ بال” (elytra) است و از ظاهری ستبر و مستحکم برخوردار می باشد درحالیکه شپشه غلات دارای رنگ یکنواخت و فاقد خال است. شپشه برنج شباهت ظاهری بسیاری به شپشه غلات دارد. سر حشره حامل یک خرطوم (snout) باریک به طول ۱ میلیمتر است که حدوداً ۱/۳ طول حشره را تشکیل می دهد و سپرچه پُشت سرش (pronotum) دارای سوراخ های مدوّر می باشد. قابِ بال ها دارای خطوط عمیق و سوراخ های ردیفی است. سر و خرطوم بعنوان “پیش سینه” (prothorax) معادل اندازه “قابِ بال” یا “الیترا” می باشد. قابِ بال ها نیز دارای حفره های متعددی در داخل شیارهای طولی است. لاروهای شپشه برنج فاقد پا ، سفید رنگ و گوشتالو (rotund) با یک کپسول سر تیره و مشخص هستند (۱،۴،۳).

— حشرات بالغ “شپشه برنج” بخوبی پرواز می کنند و به آسانی پراکنده می گردند. آنها به دلیل برخورداری از آرواره های (mandible) قوی برای جویدن دانه ها می توانند مغز دانه های غلات را از بخش خارجی تهی سازند سپس تخم های منفرد خود را در آنها بگذارند و متعاقباً روی تخم ها را با ترشحات حاصل از تخمریز  بپوشانند. حشرات ماده روزانه ۶-۲ تخم انفرادی می گذارند بطوریکه می توانند به تعداد ۶۰۰-۳۰۰ عدد تخم در هر دوره زندگی بگذارند. لاروها دارای ۴ مرحلۀ رشد (instar) در داخل مغز دانه غلات می باشند که بطور متوسط ۳۴-۱۸ روز بطول می انجامد سپس در همانجا تبدیل به شفیره (pupate) می گردند. مرحله شفیرگی ۱۶-۳ روز (متوسط ۶ روز) بدرازا می کشد ولیکن حشره کامل برای بالغ شدن و سازگاری با شرایط دشوار خارجی (hardens) برای ۴-۳ روز دیگر همچنان در داخل دانه باقی می ماند. آنها هر نسل را در شرایط اقلیمی گرم طی حدوداً یک ماه تکمیل می سازند. حشرات بالغ شپشه برنج برای ۸-۳ ماه و گاهاً تا ۲ سال زنده می مانند. شپشه برنج دارای ۴ نسل در هر سال است (۱،۶،۵).

 

«جدول۲) رده بندی علمی شپشه برنج (۶،۴):»

 

سلسله (kingdom): حیوانات (animalia)
گروه (phylum)    : بندپایان (arthropoda)
رده (class)           : حشرات (insect)
راسته (order)      : قاب بالان (coleoptera)